Kam si „odskočiť“ vo vašom regióne?

25.08.2011 Celý región

Posvieťte si na verejné toalety s Wécko hliadkou!

Letná kampaň na známej sociálnej sieti Facebook zameraná na zmapovanie úrovne verejne prístupných toaliet na Slovensku slávi veľký úspech. Jej stránka za necelé dva mesiace fungovania nazbierala už 2000 fanúšikov, s ktorých pomocou ohodnotila stav vyše 400 wéciek po celej krajine. Vedia už aj vaši spoluobčania, kam si v prípade potreby môžu bezpečne „odskočiť“?

Facebooková komunita si dala za cieľ počas leta jednak upozorniť na problém verejných toaliet na Slovensku, ich nedostupnosť či často nedostatočnú hygienu, jednak vytvoriť nástroj, ktorý sprehľadní polohu a úroveň jednotlivých zariadení, ktoré akosi nie sú predmetom žiadnej oficiálnej štatistiky. Týmto nástrojom je tzv. WC mapa, do ktorej môžu užívatelia označovať polohy jednotlivých WC, či už klasických verejných, alebo v rámci obchodných centier, rekreačných a reštauračných zariadení a podobne. Okrem krátkeho komentára, pochvaly či varovania pred použitím konkrétnej toalety, je tu aj možnosť pridať fotku, aby sa aj ostatní fanúšikovia mohli zapojiť do číselného hodnotenia „kultúrnosti“ daného wécka.

Raketový nárast počtu fanúšikov, ktorí sa stali „agentmi“ hliadky potvrdzuje, že Slovákom táto tak trochu kontroverzná téma nie je ľahostajná. Ďalšou našou métou je teda informovať o netradičnej, no prínosnej aktivite aj ďalších. Veď čím viac ľudí sa zapojí, tým presnejší bude obraz, ktorý Wécko hliadka podá. Na cestách a výletoch po Slovensku okrem toho praktickú mapu ocení snáď každý. Jediný pohľad do nej totiž v prípade potreby prezradí, či si je v okolí kde „uľaviť“, prípadne či táto možnosť nie je z hygienického hľadiska tak trochu zdravie ohrozujúca. Hazardom so zdravím je však aj zadržiavanie moču, ktoré môže viesť k infekcii a dlhodobo až k chronickému zápalu močových ciest. Téma prístupnosti verejných WC, akokoľvek „háklivá“, preto má svoje opodstatnenie. Radi by sme sa dozvedeli aj od Vašich spoluobčanov, ako túto situáciu vnímajú a zaujímavým doplnkom k Wécko hliadke by iste bolo aj oslovenie kompetentných s otázkou, či evidujú počet verejných WC v jednotlivých regiónoch, sledujú ich úroveň, či plánujú v tejto oblasti nejaké zmeny.

V mene všetkých, ktorým úroveň našich toaliet nie je ľahostajná, ďakujeme!
Koniec-koncov „...veď kultúrnosť národa spoznáš podľa záchoda“!

http://www.facebook.com/wecko.hliadka
 

Vyberte región

mark